Voordat je een dashcam aanschaft, is het heel verstandig om met een paar dingen rekening te houden. De dashcam biedt twee superbelangrijke voordelen. Je hebt met deze autocamera steeds een bewijs voor het geval dat je betrokken geraakt bij een verkeersongeval. De dashcam neemt namelijk elke seconde van je autorit op, zodat je altijd een opnameframe hebt als het ultieme bewijs van wat jou is overkomen. Daarnaast slaat deze camera ook mooie herinneringen als vakantiesouvenir op wanneer je op reis bent. Op deze pagina over de beste 4k dashcams om te kopen geven we tips over de beste dashcamera’s die op dit ogenblik heel trendy zijn: BlackVue DR900S-1CH 4K UHD Cloud Dashcam 32GB, BlackVue DR900S-2CH 4K UHD Cloud Dashcam 256GB en Kenwood DRV-A601W.

De regelgeving over dashcams

Voordat je definitief de knoop doorhakt om één van de beste 4K dashcams te kopen, een kleine kanttekening. Er bestaat geen specifieke regelgeving in Europa over het gebruik van een dashcam. De wetgeving hierover is niet in elk land hetzelfde. Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Dashcams zijn bijvoorbeeld verboden in Portugal, Oostenrijk en dichterbij huis in Luxemburg. Daarnaast wordt geadviseerd om het gebruik in landen zoals Frankrijk, Zwitserland, Spanje en Duitsland tot een minimum te beperken. Of beter gezegd, het wordt zelfs afgeraden in laatstvernoemde landen.

Scherpe beelden vereisen goede beeldkwaliteit

Wie gedetailleerde beelden wil schieten, zal vooral moeten kijken naar de beeldkwaliteit. Je hebt drie verschillende categorieën:

  • 4K Ultra HD
  • Full HD (1080p)
  • HD Ready

De standaard is sowieso de Full HD resolutie en wordt ook het meest bij het overgrote deel van de dashcams gebruikt. Maar naast de resolutie, speelt nog een andere parameter een rol. Namelijk het soort sensor die in de camera is ingebouwd. Het hoeft uiteraard geen betoog dat de beste 4K dashcams kwalitatief betere beelden aanbieden.

Hoe meer functies in een dashcam, hoe beter de kwaliteitsnorm is

De definitie van een dual dashcam

De beste 4K dashcams beschikken over een dual dashcam. Dat is een set van dashcamera’s die je vasthecht aan de voor- en achterruit van je wagen. Zoals het woord dual al zegt leg je de verschillende situaties in het verkeer, zowel aan de voorzijde als aan de achterkant vast. Het pakket beschikt over een ’traditionele’ dashcam en een extra dashcam. Je kan die losse extra camera plaatsen op de bumper of de achterruit zoals je zelf verkiest. De opgenomen beelden worden vaak opgeslagen op een SD kaart van de hoofdcamera.

De parkeermodus als extra beveiliger

Bepaalde dashcams hebben als optie een verkeersmodus. Die modus fungeert als een soort parkeerbeveiliger. Zo kan je op beide oren slapen als je je auto onbewaakt achterlaat op een parking. De dashcam start automatisch met filmen wanneer er bewegingen van buitenaf worden waargenomen rond de wagen. Hierdoor worden vandalen of mogelijke inbrekers op heterdaad op video vastgelegd.

Wat verstaat men onder de noemer GPS sensor?

De meeste dashcams beschikken over een GPS sensor. Deze functie verzamelt de locatie en snelheid tijdens de autorit. Zo kan je heel makkelijk bijvoorbeeld de plaats van het ongeval opnieuw opzoeken. Sommige sensors kunnen ook worden gebruikt om te verwittigen als de maximumsnelheid wordt overschreden. GPS sensoren zijn in vele gevallen ingebouwd, andere sensoren dien je los aan te schaffen.

Het voordeel van een dashcam met ingebouwde Wifi

Het is een absolute aanrader om een dashcam te kopen met ingebouwde Wifi. Via deze weg zet je de opgenomen beelden makkelijk over naar je smartphone. Op deze wijze kan je in real time meteen de videobeelden bekijken die onderweg werden gemaakt. Daarnaast heb je meteen ook een backup samengesteld van de video opnames. Meteen twee vliegen in één klap. Het merendeel van de dashcams hebben een speciale app om het videomateriaal draadloos over te zetten naar de smartphone.

Looprecording overschrijft de oudste beelden

Bijna alle dashcams hebben een looprecording functie ter beschikking. Concreet betekent dit dat de camera in intervallen van enkele minuten opnames maakt. Het bijzondere aan deze functie is dat de camera, wanneer de geheugenkaart volgestouwd is, automatisch de oudste beelden overschrijft. Hou wel rekening dat je eventuele opnames op tijd naar een ander apparaat overzet.

BlackVue DR900S-1CH 4K UHD Cloud Dashcam 32GB

Algemene productiebeschrijving

Met de BlackVue DR900S-1CH 4K UHD Cloud Dashcam 32GB film je tot in detail uitgevoerde opnames in 4K 8Ultra HD resolutie. Alle details worden prachtig in beeld gebracht. Heel handig als je een kenteken van een nummerplaat onder de aandacht wil brengen. De beelden worden in een klein bestandsformaat opgeslagen. Hierdoor geraakt je geheugenkaart niet meteen propvol. De lens heeft een breedhoek van 136 graden. Dat zorgt voor het bijkomstig voordeel dat je de verkeersomstandigheden volledig in beeld kunnen worden gebracht. Met de dashcam maak je verbinding met je telefoon via de Cloud optie. Met deze functie speel je opgenomen videobeelden af en bekijk je ze op afstand via de dashcam. Deze mogelijkheid is heel interessant wanneer je auto voor lange tijd staat geparkeerd.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ De beelden van het videomateriaal worden gemaakt in een 4K HD resolutie
+ De video’s worden opgenomen in een klein bestandsformaat zodat je geheugenkaart niet meteen vol geraakt
+ Met de Cloud optie kan je gewoonweg meekijken met je dashcam naar de videobeelden

Minpunten

– Als je de parking mode inschakelt, moet je de camera verbinden met de autobatterij

Technische specificaties in een notendop:

Beeldondersteuning type: Full HD (1080p), Ultra HD (4K)
Dual Dashcam: Nee
GPS-sensor: Ja
Beeldstabilisatie: Ja
Ingebouwde Wifi: Ja
Beeldhoek: 136 °
Voorziene GPS functie: Geïntegreerd

BlackVue DR900S-2CH 4K UHD Cloud Dashcam 256GB

BlackVue DR900S-1CH 4K UHD Cloud Dashcam 128GB

Bekijk
  Make detailed recordings in 4K Ultra HD quality with the BlackVue DR900S-1CH 4K UHD Cloud Dashcam 128GB. Important details are clear, such as a license plate. You save the images in a small format, so that your memory card does not fill up quickly. With the wide viewing angle of 162 degrees you...
€599,00

Algemene productiebeschrijving

Met de BlackVue DR900S-2CH 4K UHD Cloud Dashcam 256GB neem je videobeelden op van elke verkeersomstandigheid, zowel voor als achter je scherm. Deze set beschikt uitzonderlijk over 2 dashcams om videobeelden te draaien. Van de voorkant maak je films in 4K Ultra HD resolutie en met de achterkant van de camera neem je beelden op in Full HD kwaliteit. Dit zorgt dat je zowel nummerplaten heel nauwkeurig en gedetailleerd kan filmen van auto’s die voor en achter je rijden. Alle videobeelden worden in een klein bestandsformaat gestockeerd. Je geheugenkaart zal door die gecomprimeerde bestanden om die reden niet zo vlug vol geraken. Via de Cloud optie maak je makkelijk verbinding met de dashcam. Langs deze weg bekijk je de beelden via de dashcam of speel je de opgenomen video’s makkelijk af. Dit is bijzonder handig als je auto een tijdje niet rijdt en je toch de beelden wil nachecken.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Met de twee dashcams kan je op elk ogenblik zowel voor als achter je auto de verkeerssituatie blijven controleren
+ De camera aan de voorkant filmt in 4K Ultra HD.
+ Met de Cloud optie kan je eenvoudig meekijken met je dashcam naar de videobeelden
+ De opnames worden opgeslagen in een heel klein bestandsformaat zodat de geheugenkaart niet meteen vol geraakt

Minpunten

– Als je de parking mode inschakelt, moet je de dashcam verbinden met de autobatterij

Technische specificaties in een notendop:

Beeldondersteuning type: Full HD (1080p), Ultra HD (4K)
Dual Dashcam: Ja
GPS-sensor: Ja
Beeldstabilisatie: Ja
Ingebouwde Wifi: Ja
Beeldhoek: 136 °
Voorziene GPS functie: Geïntegreerd

Kenwood DRV-A601W 4K Dashcam

Beschikbaar bij deze verkopers

Algemene productiebeschrijving

Met de Kenwood DRV-A601W draai je videobeelden in 4K Ultra HD resolutie. Via de 4K kwaliteit zijn opnames glashelder en heel gedetailleerd om weer te geven. Ideaal om verschillende verkeerssituaties vast te leggen. De standaard meegeleverde microSD kaart met een capaciteit van 64 GB heeft voldoende geheugen voor de 4K opname te archiveren. Alle beelden kan je bekijken en controleren op een lcd scherm. De polarisatie filter, die standaard wordt meegeleverd, voorkomt dat je last hebt van storende lichtreflecties tijdens het opnemen van het beeldmateriaal. Hierdoor bewaar je de meest natuurlijke kleuren en het nodige contrast. Via de Wifi, die standaard is ingebouwd, zend je onmiddellijk filmbeelden door naar allerhande sociale media en naar je smartphone. De G-sensor zorgt ervoor dat bij onbekende bewegingen meteen het filmmateriaal in een speciaal bestand wordt opgeslagen. Dat is erg praktisch wanneer je schade hebt geleden bij een mogelijk auto ongeluk. De meegeleverde GPS-sensor registreert trajectgegevens en de locaties tijdens je rit.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ De standaard meegeleverde microSD kaart met 64 GB bevat voldoende geheugencapaciteit
+ Opnames worden gefilmd in Ultra HD 4k resolutie
+ De polarisatiefilter voorkomt lichtreflecties in de beelden

Minpunten

– Als je de parking modus wil inschakelen, heb je een speciale kitinstallatie nodig. De zogenaamde CA-DR1030 die niet wordt meegeleverd en die je apart moet aanschaffen

Technische specificaties in een notendop:

Beeldondersteuning type: Ultra HD (4K)
Dual Dashcam: Nee
GPS-sensor: Ja
Beeldstabilisatie: Nee
Ingebouwde Wifi: Ja
Beeldhoek: 120 °
Voorziene GPS functie: Standaard meegeleverd