De populariteit van dashcams groeit gestaag. En dit is niet alleen toe te dichten aan de meest bizarre verkeersfilmpjes die je terugvindt op YouTube. De opgenomen videobeelden worden steeds meer aangewend om schuld en onschuld te bewijzen bij een ongeluk als externe hulp voor verzekeringsmaatschappijen. Een dahscam kan je omschrijven als een soort ‘zwarte doos’ van de auto. De dashboard camera registreert alle beelden tijdens je traject met de auto en dient meer en meer als ultiem bewijsmateriaal bij een verkeersongeluk. De meeste camera’s zijn voorzien van een groothoeklens zodat de situatie zoveel mogelijk vanuit alle ooghoeken wordt vastgelegd. Kortom, de dashcam als ooggetuige. Op deze pagina over de 3 beste HD Dashcams lees je enkele praktische tips bij het kiezen van de perfecte HD dashcam. Deze cameras behoren tot de absolute top: Nextbase 312G Wifi Deluxe Pack, Mio MiVue 788 Touch Connecten en BlackVue DR590-1CH Dashcam.

Hoe gebruik je een dashcam?

In principe monteer je de beste HD dashcams in de wagen aan de voorruit. Dit hecht je vast op het dashboard van de auto of door middel van een speciaal voorziene zuignap op de voorruit. Een andere optie is dat je de dashcam tegen het plafond van de auto gaat hechten. Over het algemeen worden bijhorende bevestigingsmaterialen en montagebeugels standaard meegeleverd.

Wat mag je niet uit het oog verliezen bij aanschaf van een dashcam?

Wie van plan is één van de beste HD dashcams te kopen, zal toch met enkele selectiecriteria rekening moeten houden. Volgende parameters mag je zeker niet uit het oog verliezen:

Het nut van een camera met GPS

De aanwezigheid van een GPS-systeem is heel belangrijk. Via GPS heb je de mogelijkheid om een log aan te maken met GPS positionering en de daarmee gekoppelde tijdstippen. Dit is een uitstekende reddingsboei voor de bewijslast, wanneer een mogelijk verkeersongeval heeft plaatsgevonden. Een ander voordeel. Langs deze weg breng je tijdens een vakantie ook alle bezienswaardigheden in kaart. De GPS kan dan fungeren als aanvullende informatie tijdens een persoonlijke verfilmde reisreportage.

Een G-sensor om de schokken te dempen

Een ingebouwde G-sensor in een dashcam dient om bepaalde botsingen, remacties of hevige schokken te registeren. Als de G-sensor bruuske bewegingen detecteert, zullen een aantal minuten voor en een aantal minuten na de beweging videobeelden worden opgenomen. In de meeste gevallen worden deze beelden helemaal beveiligd zodat ze niet per ongeluk kunnen worden gewist. Dit volautomatisch opgeslagen videomateriaal wordt vaak door verzekeringsmaatschappijen geraadpleegd en nagecheckt.

De functie van een parkeermodus

Er is niets zo vervelend en irriterend wanneer je na het boodschappen doen in de supermarkt, krassen of deuken op het koetswerk van je wagen vaststelt. De uitgaven om te lakken kunnen vlug tot in de duizenden euro’s oplopen. Gelukkig bestaat er een oplossing om dit euvel te verhelpen. De parkeermodus. Deze functie zorgt ervoor dat de camera ook tijdens het parkeren actief blijft. Voorwaarde is wel dat er een ingebouwde G-sensor in de dashcam voorzien is. Zo zal de camera na het registreren van een bepaalde beweging automatisch enkele minuten beginnen te filmen, ook al staat de wagen gewoon stil.

De geheugenkaart en de loopfunctie

Als je dashcam over een loopfunctie beschikt, dan heb je het voordeel dat de geheugenkaart niet meer overvol wordt geladen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wanneer je geheugenkaart begint vol te lopen, zal de dashcam automatisch de oudste videobeelden verwijderen en met nieuw videomateriaal overschrijven. Met deze werkwijze beschik je altijd over recent beeldmateriaal van bijvoorbeeld tien of vijftien minuten. Hierdoor geraken geen belangrijke documenten verloren.

De eventmodus filmt verdachte bewegingen

In principe draait de dashcam constant en stockeert de beelden – al dan niet door middel van een loopfunctie – op een geheugenkaart. Wanneer de dashcam over een eventmodus beschikt, zal de camera alleen maar opnames beginnen te draaien als de G-sensor een verdachte beweging opmerkt. Denk maar aan een botsing tijdens een auto ongeluk of wanneer je een bruusk uitwijkmanoeuvre moet uitvoeren. Hieronder lees je meer over de 3 beste HD dashcams die op dit ogenblik in de handel te verkrijgen zijn:

Nextbase 312G Wifi Deluxe Pack Dashcam

Algemene productbeschrijving

De Nextbase 312G Wifi Deluxe Pack heeft een beeldhoek van 140 graden wat betekent dat de situatie van het verkeer goed kan worden bekeken. Glasheldere opnames worden gegarandeerd door 6 glaselementen die in de lens aanwezig zijn. De video’s worden in Full HD resolutie opgenomen met 30 frames per seconde. Door middel van de night vision neem je ook in de nachtelijke uren beelden heel gedetailleerd op. Dit is erg praktisch als je met de regelmaat van een klok in de duisternis rijdt. De camera detecteert in de parkeerstand wanneer een ander voertuig tegen je wagen botst. De dashcam begint automatisch te filmen, zodat je er achteraf makkelijk achter komt hoe de schade werd veroorzaakt toen je wagen op dat ogenblik stil stond. Met de magnetische Click & Go montage kan je je dashcam makkelijk los maken. Het systeem blijft vastgehecht aan de ruit, zodat je de camera heel makkelijk en eenvoudig de volgende keer weer kan bevestigen.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ Via de night vision neem je perfecte gedetailleerde beelden op wanneer het donker is
+ De lens beschikt over 6 glaselementen wat heldere beelden sowieso garandeert
+ De dashcam koppel je heel makkelijk los van de autoruit door middel van de Click & Go montage

Minpunten

– Beelden kan je niet draadloos via wifi naar je tablet of smartphone sturen
– De sensor die bewegingen detecteert heeft stroom nodig om bewegingen op te sporen

Technische specificaties in een notendop

Type beeldondersteuning: HD Ready (720p), Full HD (1080p)
Dual dashcam: Nee
GPS-sensor: Ja
Beeldstabilisatie: Ja
Beeldhoek: 140°
Ingebouwde Wifi: Nee

Mio MiVue 788 Touch Connect Dashcam

Beschikbaar bij deze verkopers

Algemene productbeschrijving

De Mio MiVue 788 Touch Connect is een dashcam met heel wat toeters en bellen: ingebouwde Wifi, een bluetooth functie en GPS. Het synchroniseren van de dashcam gebeurt via Bluetooth met je smartphone. Eventuele oproepen krijg je binnen via de dashcam, wat de veiligheid tijdens het rijden aanzienlijk verhoogt. Je bent niet meer verplicht om naar je smartphone stiekem te loeren. De GPS functie waarborgt dat het traject en de snelheid heel precies en nauwkeurig wordt bijgehouden. Een uitstekende assistent en erg handig wanneer je betrokken geraakt bij een ongeval. De opgenomen beelden kan je dankzij Wifi draadloos overzetten naar de smartphone. Voor het overige is de dashcam uitgerust met een parkeermodus en een G-sensor. Deze vernoemde functies archiveren automatisch de opgenomen beelden wanneer het toestel een onverwacht manoeuvre of schok registreert. De parkeermodus doet zijn werk wanneer de auto stil staat en de G-sensor vervult zijn functie gedurende het rijden.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ De dashcam wordt gesynchroniseerd via Bluetooth met de smartphone
+ Door middel van de ingebouwde Wifi stuur je bestanden draadloos naar je mobiele telefoon
+ De GPS functie houdt alle gegevens bij van de route en de snelheid

Minpunten

– De geheugenkaarten moeten op voorhand allemaal worden geformatteerd voor gebruik

Technische specificaties in een notendop

Type beeldondersteuning: Full HD (1080p)
Dual dashcam: Nee
GPS-sensor: Ja
Beeldstabilisatie: Ja
Beeldhoek: 140°
Ingebouwde Wifi: Ja

BlackVue DR590-1CH Dashcam

Algemene productbeschrijving

De BlackVue DR590-1CH Dashcam zorgt voor uitstekende opnames in Full HD resolutie en dit in 60 frames per seconde. Door het hoge aantal frames leg je snelle camerabeelden heel gedetailleerd vast. Daarnaast helpt de Night Vision functie wanneer je scherpe beelden draait in de avond- en nachtelijke uren. Net zoals dat het geval is tijdens opnames overdag. Dat is mooi meegenomen als je vaak in de duisternis rijdt. Een andere handigheid van deze dashcam is dat na 5 minuten het toestel automatisch overschakelt naar de zogenaamde parkeermodus. Wanneer de G-sensor beweging of bepaalde schokken opspoort, begint de dashcam meteen 1 minuut op te nemen. Pikant detail: ook een aantal seconden voor de bewuste waargenomen feiten, worden de opnames geïntegreerd. Dit is erg praktisch wanneer iemand een autobotsing veroorzaakt of bij een mogelijke inbraak. De camera spaart je opslagruimte door alleen maar beelden te registreren wanneer er iets wordt gedetecteerd.

Plus- en minpunten

Pluspunten

+ De dashcam draait opnames in Full HD met 60 frames per seconde. Hierdoor is scherpe beeldkwaliteit gegarandeerd
+ Door middel van de Night Vision functie vormen beelden opnemen in het donker geen enkel probleem
+ Je dashcam neemt de functie van beveiligingscamera over wanneer je wagen in de parking mode staat

Minpunten

– Als je de parking mode inschakelt moet je je camera verbinden met de autobatterij of een extern model ‘power’ model van het zogeheten Black Vue systeem

Technische specificaties in een notendop
Type beeldondersteuning: Full HD (1080p)
Dual dashcam: Nee
GPS-sensor: Ja
Beeldstabilisatie: Ja
Beeldhoek: 139°
Ingebouwde Wifi: Nee